Laat het leven terug stromen.

Je bent snel moe, of loopt al een tijd vermoeid rond. Of je bent snel kwaad en geërgerd. Je bent over-actief, steeds maar gespannen, en komt niet meer tot rust. Of je voelt je juist heel passief, het is allemaal teveel, je verliest interesse, gewone zaken doen kost je veel energie. Of je voelt dat je vast zit in een bepaald patroon, maar je geraakt er niet uit. Of je staat voor een belangrijk keuze, waar je de knoop maar niet kan doorhakken. Of je hebt de voorbije maanden, jaren heftige dingen meegemaakt, altijd dan maar verder gedaan, en nu is de rek eruit. Of …

Kortom: het leven ‘stroomt’ niet meer.

Uiteindelijk ga je naar je huisarts met een reeks van lichamelijke en psychische klachten zoals spanning, vermoeidheid, slapeloosheid, hyperventilatie, burn-out, depressief …

Medicatie kan dan een goede tijdelijke oplossing zijn. Vaak is het evenwel goed om te kijken hoe je klachten zijn ontstaan en wat er dieper liggend nodig is om het leven terug te laten stromen.

Veel lichamelijke klachten hebben immers een psychisch-emotionele oorzaak. Wat je lichaam je eigenlijk probeert duidelijk te maken, is dat je niet in balans bent met je ware zelf, dat je leeft op een manier die ingaat tegen je diepere natuur en tegen wat je echt nodig hebt.
Je gedachten, je gevoelens en je lichaam zijn één. Al wat je denkt en voelt, manifesteert zich ook ergens in je lichaam: het zet spanningen op je spieren, organen – kortstondig of voor jaren. Spanning die je lichaam niet wil, want instinctief voelt het niet gezond. Maar die eerste lichamelijke signalen dat je over een grens zit, merk je niet op of negeer je. En je verliest gaandeweg contact met je lichaam en daardoor met jezelf.

Echt voelen want ons lijf voelt, krijgen we niet mee in deze samenleving. We hebben het contact met ons lichaam als bron van eigen wijsheid verloren.